2011
Ook voor de 37 e editie van Taptoe Oosterbeek werd er een gevarieerde avond geboden. Het enige wat roet in het eten kon gooien was het weer. De voorspellingen waren somber, maar ondanks dat bleeft het de gehele zaterdag 17 september droog. Inmiddels heeft de taptoe in Oosterbeek een status verworven dat het jaarlijks veel bezoekers trekt. Al enige tijd wordt het evenement beschouwd als de muzikale afsluiting van de Airborne Herdenkingen en nog altijd zijn er veteranen die met familie kunnen komen om het muziekspektakel te mogen aanschouwen.
Het hoofdprogramma wordt geopend met een intrada, een kort maar krachtig stuk verzorgd door het Kamper Trompetterkorps uit Kampen. Vervolgens treden alle deelnemende korpsen aan om zich te presenteren aan het aanwezige publiek.
Voor de show treed als eerste Show- & Marchingband K&G uit Leiden aan. Dit toporkest kenmerkt zich door kwaliteit en een hoge graad van perfectie waarbij nieuwe uitdagingen niet worden geschuwd. De muziek van de populaire Canadese zanger Michel Buble is het thema van de eerste show. Diverse muzikale hoogtepunten, waaronder ‘Feeling Good’, ‘Home’ en ‘Haven’t met you yet’.
Voor de eerste maal in de historie van Taptoe Oosterbeek is staat er een jeugd-showkorps op het programma.. Uit Kampen is het Jong Kamper Trompetter Korps afgereisd. De groep bestaat uit jongens en meisjes tussen 8 en 16 jaar die zijn opgeleid volgens een intern opleidingsprogramma. De show ‘Let’s Dance’ wordt met jeugdig enthousiasme uitgevoerd en met de aansprekende muziekstijl weten de muzikanten een leuke show neer te zetten.
Ook deze editie is Oosterbeek muzikaal vertegenwoordigd door de Airborne Malletband. De in 2005 opgerichte muziekvereniging begint zich steeds dieper te nestelen in het muzikale wereldje. Afgelopen jaar is er opgetreden in binnen- en buitenland en werd er zelfs deelgenomen aan een taptoe buiten Oosterbeek. Hier is zeker sprake van positieve ontwikkelingen en op muzikaal gebied blijft dat niet achter. Op de klanken van bekende songs als ‘the Lions sleep tonight’, ‘Sweet Caroline’ en ‘Eloise’ brengt men een speelse en boeiende show.
De Scheepjeswolharmonie uit Veenendaal is één van de weinige harmonieën die zich met een show presenteert op taptoes. Deze avond brengt men een show welke bestaat uit een aaneenschakeling van liedjes waarin een meisjesnaam voorkomt. Een greep hieruit zijn de melodieën van ‘Bonnie’, ‘Suzanne’, ‘Layla’ en ‘Rosanne’ en dat alles met majorettes en een bijpassende choreografie.
Door de unieke uniformen maakt het Kamper Trompetter Korps uit Kampen vanaf de eerste noot een indruk op het publiek. Na een statische opening volgt een show met uitdagende muziek en choreografie. De show draagt de titel ‘Blue Energy’ en barst daadwerkelijk van de energie, op gebied van muzikale en lichamelijk inspanning. De uitvoering van ‘New World Symphony’, ‘In a Young Men’s Mind’, en ‘Going to the Distance’ bevat een eigen, unieke sound. Het Kamper Trompetter Korps laat een uitstekende indruk achter.
Voor de tweede maal treedt de Show- & Marchingband K&G aan. Door de volle en heldere sound in combinatie met de gedisciplineerde wijze van marcheren maken de mannen uit Leiden van begin af aan een onvergetelijke indruk. Dat is slechts het begin, want met de show ‘Music Moves’ neemt men het publiek mee op een muzikale tijdreis, die begint in de Romeinse tijd met muziek uit de film Ben Hur. U hoort en ziet de verschillende stijlen van muziek en de manier waarop mensen door de eeuwen heen op muziek hebben bewogen. Middeleeuwse muziek, bekende klassieke werken, blues, musical, soul, pop en volksmuziek. Het is de winnende show van het Wereld Muziek Concours 2009 en is een lust voor oren en ogen.
Tot slot volgt de finale van deze avond. Het verliep lekker vlot. Traditiegetrouw wordt het koraal ‘Blijf bij mij Heer’ gespeeld, ditmaal met trompetsignalen gespeeld door drie trompettisten van K&G. Dit zorgde bij menig muziekliefhebber voor een kippenvelmoment, het klonk schitterend op dit veld, met een unieke entourage. In het kader van de Airborne Herdenkingen werden ook de volksliederen van Engeland, Polen en Nederland gespeeld. Na het in ontvangst nemen van een bloemetje als dank, verlieten de korpsen op eigen muziek het terrein.