2012
Verslag Taptoe Oosterbeek 2012
Traditioneel is de derde zaterdag in september gereserveerd voor een volgende editie van de taptoe Oosterbeek. Een van de dingen die me als eerste opviel in het programma dat voorzitter en vriend, Pascal Melse met zijn team heeft samengesteld voor dit jaar is de deelname van vier traditioneel Engels gestylde marchingbands. De taptoe Oosterbeek werd dit jaar gehouden voor de 38e keer gehouden als onderdeel van alle herdenkingen rond om de Slag om Arnhem, en wordt dan ook bijgewoond door vele eregasten en veteranen.
Klokslag acht uur werd de taptoe geopend met acht gong slagen en de openingsfanfare gespeeld door Oranje IJsselmuiden. Daarna een presentatie van de deelnemende verenigingen aan het publiek. Eerste deelnemer was Showkorps Wilhelmina Sleeuwijk met de USA show, een show met bekende melodietjes uit de Verenigde Staten mooi samen gebracht in een mooi arrangement en choreografie. Muzikaal zit het wel goed met dit korps en heeft sinds ik ze volg nog steeds een mooie brede sound. EVC uit Enchede was de tweede deelnemer voor deze avond met een imposante opmars met het nummer Barbossa is Hungry uit de Pirates of the Caribbean. Het showprogramma van EVC bestaat uit een marsenprogramma getiteld Marching Around the World. Jammer dat men wat problemen met de stemming heeft. Gelukkig wordt dit gaandeweg de show iets beter maar toch niet wat ik van EVC gewend ben.
Het derde optreden is gereserveerd voor de organiserende vereniging de Airborne Malletband uit Oosterbeek met een geheel nieuwe show met een compilatie van oorlogsmelodieën mooi en toepasselijk voor deze taptoe, die ook in teken van herdenken staat. Helaas merk je aan publiek dat men al snel rumoerig word. Jammer is dat want ook deze malletband verdiend de volle aandacht. Een volgend optreden stond niet gepland en is een gastoptreden van de massedband Pipes and drums of the Royal British Legion The Netherlands. Spannend was nog of deze band op tijd was. Ze kwamen net terug van een optreden in de rust van de voetbalwedstrijd van Vitesse in het Gelredome en waren de hele dag al actief tijdens de diverse herdenkingen rondom Arnhem. Het mooie plein voor het gemeentehuis in Oosterbeek werd gevuld met de overbekende klanken van de pipes and drums, wat denk ik thuis hoort op deze taptoe.
Met een vrolijke opmars komt de March en Showband Rheden binnen gemarcheerd en brengt Volendam naar Oosterbeek, zoals in een eerdere aankondiging vermeld stond. Als je tussen het publiek staat merk je dat deze muziek aanslaat en herkenbaar is voor het publiek. Een goede show werd neergelegd op het plein, jammer van individuele foutjes van de muzikanten wat het af en toe wat rommelig maakt en onnodig is. Oranje IJsselmuiden is de volgende deelnemer de show een aubade aan Simon and Garfunkel, vele bekende melodieën van dit legendarische duo komen voorbij en moet zeggen keurig gespeeld. Een verrassend stukje was de bewerking van The sound of Silence. Mooie club!
Wilhelmina moest vanavond twee keer aan de bak, voor dit laatste optreden in het programma met hun nieuwste showproduct “1001 nacht” werd het plein omgetoverd in een sprookje. Het verre Oosten was mooi gearrangeerd door Rene Leckie en de muzikanten wisten dit mooi muzikaal te vertolken en het plein optimaal te gebruiken met de show. Dan volgt er de finale, het koraal Blijf bij mij Heer, het taptoesignaal en dit keer drie volksliederen die van Verenigd Koninkrijk, Polen en Nederland onder leiding van René Keulers. Ik heb weer een mooie taptoeavond beleefd in Oosterbeek. Goede organisatie en een mooi programma. De organisatie kan terug kijken op een zeer geslaagde 38e taptoe Oosterbeek.
Door John van Alebeek (Korpsmuziek.nl)
Taptoe met doedelzakken
Al bijna veertig jaar is de Taptoe Oosterbeek een vast muzikaal gegeven in de Market Garden-herdenkingsmaand. Ernst en jolijt gingen zaterdag hand in hand. Al zijn niet alle stoelen bezet, het Taptoepubliek is weer toegestroomd op het Raadhuisplein in Oosterbeek. Het is genieten geblazen voor liefhebbers van oorlogsmelodieën zoals Soldaat van Oranje, als de Airborne Malletband speelt. Maar ook fans van de palingsound en Simon en Garfunkel komen aan hun trekken tijdens de optredens van de zes korpsen.
Het is wat kil, deze zaterdagavond eind september. Een enkele toehoorder zet een ijsmuts op. Gelukkig noopt de muziek - vooral bij modernere deunen - tot vrolijk meedeinen. En meeneurieën. Als de March & Showband uit Rheden Rosanne inzet, stijgt het publiek uit het publiek zelfs zacht gezang op.
De verassing van de avond is dan al geweest. Het is doedelzakgroep The Royal British Legion. Voor het optreden in Oosterbeek speelden ze in het GelreDome, tijdens de Airborne herdenkingswedstrijd. Het gezelschap heeft wortels in Schotse regimenten die meestreden tijdens de Slag om Arnhem. De bandleden marcheren ernstig over de parkeervakken, gevolgd door een kwartet dames en een pelotonnetje militairen. ,,De meisjes, die hangen er maar een beetje achteraan'', vindt een toeschouwer. Prompt beginnen ze een traditionele Schotse dans. Dan is het Airborne-intermezzo weer voorbij. Een warm applaus klatert over het plein.
Door Reinder Boeve (De Gelderlander)
Fraaie showkorpsen bij Taptoe Oosterbeek
OOSTERBEEK - In de herdenkingsweek wordt er ook altijd tijd vrijgemaakt voor de Taptoe die op het Raadhuisplein plaatsvindt. Zaterdagavond trokken velen naar het plein om te gaan genieten van de showkorpsen die zich presenteerden.
Ieder jaar buigt de Stichting zich over de keuze van de muziek en vanavond zijn het de volgende deelnemers: Show-& Marchingband EVC uit Enschede, drum-&Showfanfare Oranje uit IJsselmuiden, Airborne Malletband uit Oosterbeek, March-&Showband Rheden en Showkorps Wilhelmina uit Sleeuwijk. De presentatie berustte bij mevrouw Doornekamp-Postema.
Showkorps Wilhelmina neemt het publiek mee op een muzikale reis door Amerika: vanaf New York naar de westkust. Tambour-maitre Gregorey Joosten loodst de muzikanten door wervelende melodieën, zoals gospel-en bluesmuziek tot aan het nummer 'MacArthur Park'. EVC Enschede gaat de hele wereld rond met de show 'Marching Around the World', onder leiding van Roy van Aart. Showchoreograaf Rene Keulers besteedde veel aandacht aan het ontwerp van deze show, die hoge ogen gooit.
Herkenbare oorlogsmelodieën
Ook het thuisfront is vertegenwoordigd. Airborne Malletband Oosterbeek laat zich horen in een compilatie van diverse herkenbare oorlogsmelodieën. Van de historie van de Tweede Wereldoorlog naar Korea en Afghanistan. 'Last We Forget War Melodies' is de titel van hun presentatie. 'Soldaat van Oranje' is het openingsnummer, dat gevolgd wordt met verschillende herkenbare songs. De show wordt afgesloten met het bekende lied van Vera Lynn, 'We 'll meet again'. Carel Derwig heeft de regie stevig in handen, de muzikanten zijn goed geconcentreerd en bewegen zich soepel tijdens het spel.
Als grote verrassing is er een intermezzo van een doedelzakband de ´Pipes and Drums of The Royal British Legion', dat sinds tien jaar vele optredens in binnen-en buitenland verzorgt. Men trad zelfs op voor Prins Charles en Koningin Beatrix. In 2014 zal de band op gaan treden voor Taptoe Edinburgh. Ze zijn gekleed in de Royal Stewart kilt en het uniform is vrijwel identiek aan het oudste regiment van Groot Britannië: The Royal Scots. Met gepaste ernst marcheren ze over het plein, met in de achterhoede een groepje soldaten en een kwartet dames, die even later een schotse dans gaan uitvoeren. Het nasale geluid van de doedelzakken is een totaal andere sound dan die van de bands. Ze krijgen een daverend applaus en gaan daarna onverstoorbaar de pleindeuren door.
Onder leiding van Pascal Melse zorgt de March-Showband Rheden voor een fraaie show waarin melodieën van artiesten uit het muzikale Volendam het publiek vermaken. De klanken worden ondersteund door een passende choreografie, verzorgd door Marcel van Raaij. Het sluitstuk op deze avond is voor de band uit IJsselmuiden, die iedereen terugbrengt naar de jaren 60, met ´The Sound of Simon and Garfunkel'. Door Maria Koster (Hoog en Laag)